Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚLIWKI
kalifornijskie zalej czerwonym, wytrawnym winem i odstaw na 1 godzinę.
NOGI KACZKI NOGI
kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy kaczkę z nadmiernej ilości tłuszczu i odcinamy torebki stawowe za pomocą dużego noża lub tasaka.
NOGI KACZKI Z
obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
W GŁĘBOKIM GARNKU
rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (nie za dużo, gdyż nogi kaczki puszczą tłuszcz).
GDY OLEJ JEST
już wystarczająco rozgrzany, smażymy nogi kaczki (zaczynamy smażyć skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
NADMIAR TŁUSZCZU Z
garnka przelewamy do miseczki.
NOGI KACZKI PODSMAŻAMY
jeszcze przez chwilę. NAMOCZONE ŚLIWKI DODAJEMY: do garnka.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY CZERWONYM
winem, dodajemy 250 ml wody i 1 rozdrobnioną kostkę bulionową. MIESZAMY.
DODAJEMY 2 LIŚCIE
laurowe i świeżo zmielony pieprz.
PONOWNIE MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
JEŚLI SOS BĘDZIE
zbyt rzadki, zagniatamy 20 g masła i 20 g mąki pszennej i dodajemy stopniowo do sosu w celu zagęszczenia.
PURÉE Z ZIELONEGO
groszku Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
DO GARNKA WLEWAMY
2 łyżki oliwy.
NA GORĄCĄ OLIWĘ
wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień.
SAŁATĘ KROIMY W
paski dodajemy do garnka. MIESZAMY.
NASTĘPNIE DODAJEMY MROŻONY
groszek i ponownie mieszamy.
DODAJEMY ODROBINĘ WODY
i rozdrobnioną kostkę bulionową.
MIESZAMY CAŁOŚĆ I
gotujemy bez przykrycia.
PO MNIEJ WIĘCEJ
5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. DODAJEMY SÓL I: pieprz. ZNÓW MIKSUJEMY: całość. JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY: kaczkę.
PURÉE PRZEKŁADAMY DO
miseczki. ŚLIWKI UKŁADAMY NA: talerzu.
DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI
pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3208,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
802,2 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
85,5 g
Błonnik
46,5 g
Białko
46,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Twarożek tofu z warzywami
Twarożek z tofu to smakowita propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie! Zobacz, jak szybko przygotujesz pyszny dodatek do kanapek dla całej rodziny.

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!

Pieczona szynka z sosem cebulowym
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!